5 topinnovaties in waterdoorlatende bestrating

Met het oog op klimaatbestendigheid is waterdoorlatende bestrating niet meer weg te denken uit de publieke ruimte. Als leidende speler in dit marktsegment bracht Stradus de laatste jaren verschillende nieuwigheden op de markt. Stuk voor stuk beantwoorden ze aan hedendaagse behoeften en hebben ze hun eigen sterktes. Hieronder 5 toppers op een rijtje.

Hydro Lineo, primeur in het segment modulaire groenbestrating

Groenbestrating combineert toegankelijkheid met extra groen. De begroeibare oppervlakte heeft niet alleen een infiltrerende functie, maar zorgt ook voor een aangenamer en koeler leefklimaat en een verbeterde biodiversiteit. In 2014 kwam Stradus met Hydro Lineo, de allereerste modulaire groenbestrating die een gesloten model combineert met 2 halfopen modellen. Sindsdien gaan vergroening en ontharding samen met loopcomfort én ontwerpvrijheid.

Met Hydro Lineo:

 • Zorg je voor een optimaal evenwicht tussen gebruiksvriendelijkheid en waterdoorlatendheid, dankzij de mix van een gesloten model en 2 halfopen modellen.
 • Creëer je patronen van gesloten looplijnen en open grasvoegen, gaande van neutraal en strak tot speels en expressief.
 • Voorzie je met eenzelfde steenformaat (30 x 10 x 10 cm) organische overgangen tussen volledig verharde zones, halfopen groenbestrating en het omliggende groen.
 • Kan je het gesloten model en de 2 halfopen modellen ook combineren met een bijpassende grasbetontegel (buitenmaat 30 x 30 cm), daar waar een snellere verwerkbaarheid en/of een stabieler formaat primeert.

Hydro Lineo XL, de grote broer van Hydro Lineo

Werk je liever met grootformaten? Dan kies je best voor Hydro Lineo XL . Deze variant is als het ware de grote broer van Hydro Lineo, door de nominale buitenmaat van 60 x 30 x 16 cm. Gezien de dikte is Hydro Lineo XL geschikt voor zwaarder verkeer en met de halfopen modellen creëer je grasvoegen tot 7,5 cm breed.

Wat biedt Hydro Lineo XL meer dan Hydro Lineo?

 • Door te werken met dit grootformaat in strokenverband verklein je het aantal voeglijnen en afhankelijk van de plaatsing benadruk je ook de lengte- of breedterichting van een ruimte.
 • Met de halfopen modellen creëer je grasvoegen tot 7,5 cm breed.
 • Door zijn dikte van 16 cm is Hydro Lineo XL geschikt voor een zwaardere verkeersbelasting en biedt hij voldoende groeimogelijkheden in de voegen voor kleine planten.

Eco Block, de eerste groenbestrating in formaat 22 x 22 cm

Met Eco Block lanceerden we in 2023 opnieuw een primeur. Net zoals Hydro Lineo en Hydro Lineo XL omvat dit concept een gesloten en 2 halfopen modellen met identieke buitenmaat. Die is afgestemd op de meest gangbare formaten van gesloten bestrating in België, 22 x 11 cm en 22 x 22 cm. Eco Block is zo de eerste groenbestrating die combineerbaar is met of ter vervanging kan dienen van bestaande gesloten verhardingen.

Waarom Eco Block?

 • Breid bestaande structuren in de klassieke steenformaten 22 x 11 cm of 22 x 22 cm uit met Eco Block of vervang ze door deze modulaire groenbestrating met een minimum aan inspanningen.
 • Combineer toegankelijkheid met groen dankzij de mix van een gesloten model en 2 halfopen modellen.
 • Creëer blok- en lijnmotieven met de halfopen modellen en zorg zo voor meer vormelijke variatie.
 • Kies voor een concept dat bijna elk soort wringbelasting aankan, zelfs in blokverband, dankzij de ingewerkte verankeringsnokken.
 • Hoewel het gesloten model een relatief groot stapoppervlak heeft, zijn de stenen toch makkelijk hanteerbaar bij plaatsing.

Hydro Store+, waterdoorlatende bestrating met ongezien gebruikscomfort

Primeert gebruikscomfort boven groen? Dan kan je met Hydro Store+ toch nog altijd kiezen voor waterdoorlatende bestrating. In 2022 bracht Stradus met Hydro Store+ de eerste hybride waterdoorlatende klinker met gesloten deklaag en poreus onderbeton op de markt. Door zijn uitstekende performantie, die bleek uit verschillende testen, werden de technische voorschriften PTV 126 uitgebreid met een nieuwe categorie, hybride producten. Binnen deze categorie is Hydro Store+ het eerste product dat ook het BENOR-keurmerk draagt.

Hydro Store+ in een notendop:

 • Deze hybride klinker verenigt waterdoorlatendheid, comfort en esthetiek, dankzij de combinatie van een poreus onderbeton met een smalle voeg en een gesloten sierdeklaag die tegen een stootje kan.
 • Hydro Store+ maakt komaf met de nadelen van waterdoorlatende stenen met verbrede voegen en drainageopeningen enerzijds en klassieke poreuze betonstraatstenen anderzijds. Hij baant zo de weg voor tal van nieuwe toepassingen van waterdoorlatende bestrating, zoals winkelstraten, pleinen, voetpaden en speelplaatsen.
 • Dankzij de formaten van 22 x 22 cm en 22 x 11 cm leent ook Hydro Store+ zich perfect voor de aansluiting op of vervanging van bestaande gesloten structuren in deze klassieke steenformaten.

Hydro Brick, onze waterpasserende kleiklinker-lookalike

Wil je een waterinfiltrerende steen met eerder gesloten deklaag, maar verkies je een kleiner formaat? Overweeg dan zeker Hydro Brick. Met zijn ranke formaat en vele kleurmogelijkheden is deze waterpasserende steen een echte kleiklinker-lookalike. 

Waarom kiezen voor Hydro Brick?

 • Zowel visueel als op het vlak van comfort benadert Hydro Brick gesloten bestrating, dankzij de combinatie van een gesloten deklaag met een smalle voeg.
 • Toch is hij waterpasserend en behaalt hij 11,01% waterdoorlatendheid.
 • Samen met de afstandhouders, die na opvulling met steenslag onzichtbaar zijn, zorgt de smalle voeg voor een strak resultaat.
 • Hydro Brick is niet alleen verkrijgbaar in tal van kleuren in zowel een standaard als een uitgewassen uitvoering, maar ook in 4 genuanceerde Terra-kleuren. Die benaderen nog meer de uitstraling van een kleiklinker.

Welk product kies je nu best voor jouw project?

Hoe kies je nu het juiste product voor jouw project, rekening houdend met het soort verkeersbelasting en ontwerpvereisten zoals grasgroei, begaanbaarheid, afwerking en combineerbaarheid met andere modellen? Onze keuzetool maakt je wegwijs in ons ruime aanbod waterdoorlatende bestrating. Geef je voorkeuren in en de tool vertelt je welk product wij aanbevelen.