Creatief ontharden met oog voor toegankelijkheid doe je met Hydro Lineo (XL)

Met het oog op klimaatbestendigheid wordt de openbare ruimte meer en meer onthard. Dat gaat vaak nauw gepaard met vergroening. Maar een geslaagde openbare ruimte moet ook toegankelijk blijven. Bovendien geef je als ontwerper iedere buitenruimte graag wat eigenheid. Het waterdoorlatende bestratingsconcept Hydro Lineo (XL) heeft al deze troeven. Het concept, met een gesloten model en 2 open modellen, combineert zo het beste van 2 werelden: toegankelijke verharding en de nodige infiltratiecapaciteit. Het biedt je ook alle ontwerpvrijheid om te spelen met lijnen en patronen, van neutraal tot zeer expressief.

Gebruiksvriendelijk en waterdoorlaatbaar

Hydro Lineo-bestrating bestaat uit 3 verschillende modellen met een uniforme nominale buitenmaat. Hierdoor zijn de stenen onderling uitwisselbaar. Naast het gesloten model met formaat 30 x 10 x 10 cm zijn er 2 halfopen modellen met een wisselende voegbreedte. Zo combineer je zones of looplijnen met gesloten verharding met open, groene zones en creëer je een optimaal evenwicht tussen gebruiksvriendelijkheid en waterdoorlaatbaarheid.

“Landschappelijk en esthetisch gezien biedt dit concept veel creatieve mogelijkheden, met een grote natuurlijke vrijheid. De vormgeving staat zowel een strak ontwerp als organische patronen toe. Bovendien kan je met hetzelfde formaat in één keer een beklinkerde zone combineren met nuances van groen. Je kan Hydro Lineo dus makkelijk in vrijwel ieder omgevingstype gebruiken.”
Michel Pauwels
Ontwerpbureau Pauwels
“Veel modellen van waterdoorlatende bestrating hebben rondomrond uitsparingen. Met Hydro Lineo kan je strakke doorlopende grasvoegen aanleggen. Bovendien kan je looplijnen laten aansluiten op halfopen groene zones, door de gesloten en halfopen modellen te combineren. Je hebt daarvoor geen opsluitbanden nodig en je hoeft geen stenen te verzagen. Hydro Lineo heeft dus een streepje voor qua design, maar ook de efficiënte verwerkbaarheid zorgt ervoor dat we fan zijn.”
Wouter Robbe
De Witte Kamer

Ongeremde ontwerpvrijheid

Met Hydro Lineo creëer je patronen van gesloten looplijnen en open grasvoegen. Bij de keuze van het patroon kan je gaan van neutraal en eerder strak tot speels en expressief. Het concept laat ook toe om organische overgangen te voorzien tussen volledig verharde zones, halfopen groenbestrating en het omliggende groen. Je kan Hydro Lineo plaatsen in halfsteens- of in blokverband en opvullen met zowel grind als teelaarde, met het oog op grasgroei. Het hele Hydro Lineo-gamma is verkrijgbaar in een standaarduitvoering en in een uitgewassen versie. 

Veelzijdige vergroening

Meer groen in de openbare ruimte zorgt voor meer beleving, rust en biodiversiteit. Met Hydro Lineo maak je groene graslijnen en laat je gesloten verharding naadloos aansluiten op de groene omgeving. Door meer groen in het straatbeeld te brengen, wordt enige onkruidgroei ook beter aanvaard. 

“Meer groen in het straatbeeld maakt onkruid minder storend. Zo valt de meest geringe onkruidgroei meteen op in een grijze monotone verharding, maar gaat het op in het geheel in combinatie met groenverharding.”
Sven Tilkin
Product Development Manager bij Stradus

Hydro Lineo XL, het grotere broertje uit de familie

Hydro Lineo heeft een nominale buitenmaat van 30 x 10 x 10 cm. Werk je liever met grootformaten? Dan is er ook Hydro Lineo XL. Deze variant is als het ware het grotere broertje van Hydro Lineo, met een nominale buitenmaat van 60 x 30 x 16 cm. Met de halfopen modellen creëer je grasvoegen tot 7,5 cm breed. Dankzij de hoogte van 16 cm zijn er ook voldoende groeimogelijkheden voor kleine planten in de voegen. 

Hydro Lineo XL zag het levenslicht naar aanleiding van de heraanleg van het Sint-Agathaplein in Wilsele. Samen met onze projectpartners maakten we van dit plein het nieuwe kloppende hart van Wilsele. Een speels floorscapingpatroon met brede grasvoegen zorgt hier voor de nodige waterinfiltratie en sluit mooi aan op de groenzones rond de verharde zones. Benieuwd naar meer? Duik in onze virtual tour en ontdek het plein tot in de kleinste details. 
 

“Het formaat 60 x 30 x 16 cm is een ideaal formaat voor volledig verharde zones die toegankelijk moeten blijven voor verkeer. Dankzij de combinatie van de gesloten steen met de 2 halfopen modellen slaagden we er in Wilsele perfect in om een floorscapingpatroon met brede graslijnen te creëren en de gesloten bestrating via de grasvoegen naadloos te laten aansluiten op het omliggende groen.”
Koen Moelants
Ontwerpbureau Omgeving

Blijvend mooi resultaat

Om mooie rechte grasvoegen te maken, is het belangrijk om een koord te spannen om bij het plaatsen een rechte lijn te houden. Zodra er sprake is van enige belasting, is ook een goede opsluiting cruciaal.

Het zal je niet verbazen dat Hydro Lineo XL beter bestand is tegen verticale belasting dan Hydro Lineo. De Hydro Lineo-grasbetontegel met formaat 30 x 30 x 10 cm is ook veel stabieler dan een combinatie van halfopen modellen van 30 x 10 x 10 cm. De grote valkuil bij het gebruik van de open modellen is namelijk wringbelasting, zeker voor de Hydro Lineo met formaat 30 x 10 x 10 cm. Daarom adviseren we het volledig gesloten model voor plaatsen waar zwaar verkeer over de verharding moet. In de zones waar geen zwaar verkeer komt, kan je dan met de halfopen modellen werken voor grasvoegen en overgangen naar het omliggend groen. 

Bij het gebruik van Hydro Lineo vraagt ook de onderbouw, zowel de ondergrond als de fundering, om de nodige aandacht. Die moet namelijk voldoende draagkracht hebben en voldoende waterdoorlatend zijn. Voor verdere tips verwijzen we naar ons plaatsingsadvies.

Praktische verwerkbaarheid

Twijfel je of de Hydro Lineo XL-stenen met hun grootformaat wel te hanteren zijn? Geen zorgen: Hydro Lineo XL is ook machinaal te plaatsen. 

Aan de slag? Onze calculatietool helpt

Door te spelen met verschillende combinaties van de Hydro Lineo-modellen verander je de waterdoorlatendheid van de in te richten oppervlakte. Maar voldoet je ontwerp ook aan de norm voor waterdoorlatendheid? Met onze calculatietool maak je snel de nodige berekeningen. Per type kan je het aantal stenen, het aantal m² of het aandeel in een totaalaantal of oppervlak ingeven. Daarna krijg je een overzicht met de waterdoorlatendheid, het begroeibaar oppervlak, het aantal stenen en m² én het benodigde vulvolume. De tool is verkrijgbaar op aanvraag, via je accountmanager.
 

Meer over Hydro Lineo (XL)

Wil je meer weten? Ga naar onze productzoeker en ontdek ons aanbod Hydro Lineo (XL). Of ben je eerder op zoek naar inspiratie? Laat je dan inspireren door verschillende projecten met deze producten of download onze brochure waterdoorlatende bestrating.

Laat onze brochure je inspireren

In onze vernieuwde brochure waterdoorlatende bestrating vind je niet alleen een overzicht van onze producten, maar ook heel wat beelden van projecten die hiermee werden gerealiseerd. Download de brochure en laat je inspireren.