Doordacht verharden, ontharden en vergroenen

Minder neerslag, maar wel veel intenser. Uitdroging van de bodem, gecombineerd met wateroverlast. De klimaatverandering wordt ook in Vlaanderen steeds meer voelbaar. Het is nu alle hens aan dek: we moeten dringend slim omgaan met water en de beschikbare open ruimte klimaatbestendig inrichten.(*) 

Water vasthouden en inzetten waar nodig

Om tegelijk wateroverlast én uitdroging van de bodem aan te pakken, moeten we de neerslag kunnen vasthouden en op zijn beurt inzetten waar nodig. Ruimte geven aan water, water beleefbaar maken en verharde terreinen doorprikken: het is allemaal cruciaal om water te laten infiltreren en het rioleringsstelsel te ontlasten.
 

Hoe draagt Stradus bij aan duurzaam waterbeheer? 

Vele kleine inspanningen kunnen het verschil maken! Bij Stradus zetten we onder andere in op vergroenen en doordacht verharden. Benieuwd hoe Stradus met innovatieve waterdoorlatende bestrating zijn ‘steentje bijdraagt’? Sven Tilkin, Product Development Manager bij Stradus, legt het uit: 
 

Doordacht verharden met waterdoorlatende bestrating

Strikt genomen is ontharden het tegenovergestelde van verharden. Omdat verharding iets is waar we nu eenmaal niet omheen kunnen, is ontharding geen doel op zich. Het is wel een manier om meer regenwater in de bodem te laten dringen en bij te dragen aan een groene en klimaatrobuuste publieke ruimte. Je kan de nodige open ruimte creëren door gesloten verhardingen te verwijderen of te vervangen door open (waterdoorlatende) verhardingen. We moeten dus niet alleen inzetten op ontharden, maar vooral ook op doorlatend en doordacht verharden.

Wil je weten hoe Stradus oplossingen ontwikkelt die ontharding en verharding combineren? Sven Tilkin, Product Development Manager bij Stradus, legt het uit:
 

Voor elke situatie de juiste toepassing

Bij Stradus ontwikkelen we voortdurend het gamma waterdoorlatende bestrating. Creatieve en passende oplossingen, voor zo veel mogelijk omstandigheden. Welke verkeersbelasting of begaanbaarheid is gewenst? Gaat de voorkeur naar groenbestrating? Een speciale afwerking of combineren met verschillende modellen? Via gerichte vragen brengen we je bij het juiste product.
 

We focussen altijd sterk op gebruikscomfort en toegankelijkheid, vormgeving en ontwerpvrijheid én vergroening. Voorbeelden van recente innovaties? Onze hybride steen Hydro Store+, die een gesloten deklaag combineert met een poreus onderbeton en een smalle voeg. Ook Hydro Brick zet in op begaanbaarheid van waterdoorlatende verhardingen. Onze meest recente modulaire groenbestrating Eco Block, in formaat 22 x 22 cm, voegt hier nog grasgroei en combineerbaarheid van formaten aan toe.

Geef je ontwerp een surplus met groenbestrating 

Met groenbestrating combineer je de voordelen van waterdoorlatende verharding met extra groen in de buitenruimte. Naast een infiltrerende functie zorgt het groen voor een aangenamere buitenbeleving. Het houdt ook minder warmte vast en verkoelt de omgeving door verdamping van water. Zelfs de luchtkwaliteit en de biodiversiteit gaan erop vooruit! Kortom: een merkbaar verschil in leefbaarheid, zeker in verstedelijkt gebied.
 

Onze modulaire groenbestrating - zoals Hydro Lineo (XL), Square & Cross en Eco Block – geeft je veel ontwerpvrijheid om doordacht te verharden én om ontharden en verharden te combineren. Een gesloten verharding kan vloeiend overgaan in halfopen verharding, om vervolgens naadloos aan te sluiten op het omliggende groen. Verharding en groen vormen zo één mooi verweven geheel.

Stradus denkt met je mee

Heb je vragen over de klimaatbestendige (her)inrichting van je openbaar project? Maak een afspraak met een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee, zoeken mee het juiste product en geven advies over de toepassing. Indien nodig bedenken we samen een oplossing op maat.

Bovendien delen we graag onze kennis over onderhoud. Voor diepgaander advies over een goede onderbouw en een succesvolle groenbestrating brengen we je met plezier in contact met gespecialiseerde partners in ons netwerk.
 

(*) Volgens een onderzoek van Patrick Willems, hoogleraar hydrologie aan de KU Leuven, zou de neerslaghoeveelheid in Vlaanderen tegen 2100 halveren. Tegelijk zou de buienintensiteit toenemen met 40 tot 45%.