Modulair straatmeubilair: breed inzetbaar, in puur beton of met houten touch

Met ons modulair straatmeubilair bieden we lijnen van betonnen zitranden die in detail op elkaar zijn afgestemd. Zo creëer je lineaire, golvende en zelfs organische opstellingen in allerlei vormen en kleuren. Robuust en breed, zoals onze Solids & Seats, of eerder rank en slank, zoals onze Greenline. Stuk voor stuk te gebruiken als groenomranding of als zitrand. Bovendien kunnen we met het uitgebreide assortiment opstellingen die om maatwerk vragen vereenvoudigen, zodat het ontwerp niet moet inboeten aan creativiteit omwille van het budget.

Uitgebreid gamma, breed inzetbaar

Onze productlijnen Solids & Seats en Greenline zijn complete lijnen, van rechte elementen tot hoeken en bochten in allerhande stralen. Het gamma Solids & Seats bevat ook trede-elementen en verlaagde elementen. Ze zijn te gebruiken als zitrand rond groen- en speelzones, als keerelement bij groenomranding of als trapconstructie. Als ontwerper heb je ontwerpvrijheid zat. Budget vormt ook niet langer een rem op de creativiteit in je ontwerp. De elementen uit zelfverdichtend beton hebben een sierlijk, glad betonnen uiterlijk en bieden talloze mogelijkheden naar vorm, materiaal en kleur.

“Voor het nieuwe kantoor van Agristo in Wielsbeke maakte architectenbureau OYO Architects voor zowel binnen als buiten een ontwerp van 5 groen- en zitzones met tal van bochtstukken. Daarnaast werd er nog 250 à 300 lopende meter zitelementen ingetekend. Dankzij de tekenservice van Stradus, die gebruikmaakte van het Solids-gamma, kon het prijskaartje voor het geheel gehalveerd worden. En dat door kleine aanpassingen in de ontwerpfase. Er werden ook holle elementen van het Solids-gamma gemaakt om de belasting van de onderliggende structuur te beperken. De samenwerking tussen ons als aannemer, Stradus en OYO Architects verliep heel vlot en maakt dat we hier samen een bijzonder knap eindresultaat hebben neergezet.”
Reinout Cornelis
Projectleider bij Alheembouw

Onze tekenservice, voor een ontwerp op maat aan een standaard budget

De collega’s van onze tekenservice kijken graag met je mee hoe we een ontwerp kunnen realiseren door maximaal gebruik te maken van bestaande modellen. Zo krijg je een ontwerp op maat, aan een standaardbudget. We werken de opstellingen tot in de kleinste details voor je uit en geven meteen het exacte prijskaartje mee. Dat doen we zowel voor Solids & Seats als voor Greenline.

“Bij de herinrichting van een binnenkoer naar een groene binnentuin bezorgden we aan Stradus een eerste schetsmatig ontwerp, ingetekend met de Solids-elementen. Na overleg met haar collega’s stelde Lien een licht aangepaste vorm voor, waarbij bijna alle bochtstukken werden vervangen door standaardstralen. Hierdoor hadden we maar 1 passtuk op maat nodig en viel het kostenplaatje mooi binnen het voorziene budget. Ons ontwerp werd zo haalbaar en Tuinen Desmet kon ermee aan de slag.”
Samuel Gesguiere
Ontwerper bij De Witte Kamer

Solids & Seats: robuust en breed

De reeks Solids & Seats bestaat uit robuuste betonnen elementen, met of zonder houten afwerking. Kenmerkend voor het gamma zijn de schuin aflopende zichtzijden en een typerende afronding van de hoeken. De elementen zijn ook leverbaar met rug- en armsteun. Het gamma is bijzonder divers en de elementen kunnen zowel geschakeld als vrijstaand geplaatst worden. Blikvanger uit het gamma is de Seat Solar: een zitelement met zonnepaneel, waarmee je de batterijen van je smartphone, tablet of fiets kan opladen. Solids & Seats zijn standaard vervaardigd uit zelfverdichtend beton, maar op vraag ook verkrijgbaar in een licht uitgewassen uitvoering.

“Als Stad Roeselare kiezen we bij de heraanleg van het openbaar domein in ons stadscentrum al enkele jaren voor de Solids-zitelementen. Op verschillende pleinen werden ze ingezet voor de inrichting van verhoogde groenzones die ook dienstdoen als zitmeubilair. We gaan bewust voor een duidelijk, uniform straatbeeld. Alle nieuw aangelegde pleinen krijgen dezelfde look, maar toch behouden ze hun eigenheid. De Solids-elementen maken het telkens opnieuw mogelijk om een passend ontwerp uit te werken dat mooi, tijdloos, sober en efficiënt is.”
Chesney Decancq
Ontwerper bij Stad Roeselare

Greenline: rank en slank

Het gamma Greenline bestaat uit ranke, schuin opstaande betonranden met een breedte van 15 cm. Ze zijn zowel schuin naar binnen als naar buiten te plaatsen en leverbaar in 2 hoogtes. De betonnen voet van de slanke elementen zorgt voor een goede fundering. De modellen zijn te schakelen tot groenzones met zitmogelijkheden voor de inrichting van bijvoorbeeld schoolpleinen en stadsparken. De ranke en strakke vormgeving is ideaal om plantvakken te accentueren en strak te omlijnen. Wil je juist meer vloeiende lijnen en beweeglijkheid in je ontwerp? Dan heb je ook in dit gamma keuze uit verschillende bochtstralen. Greenline-zitranden zijn vervaardigd uit zelfverdichtend beton en zijn ook verkrijgbaar met houten zitting en/of rugleuning.

Afgewerkt met hout, voor een warme touch

Zowel de Solids als de standaardelementen uit het Greenline-gamma in puur beton ogen zeer strak. Voor een warmere touch kies je best voor de elementen met houten afwerking. Zowel de Seats-zitelementen als enkele modellen uit het Greenline-gamma zijn voorzien van een duurzame houten zitting (en rug- en armsteun). Standaard gaat het om onbehandeld hardhout, meer bepaald Guariuba (FSC-gekeurd), maar op aanvraag is ook een variant in gelamineerd bamboe verkrijgbaar (eveneens FSC-gekeurd). De houten onderdelen kunnen ook geolied worden en voorzien worden van een transparante, watergedragen en uv-bestendige nanocoating, die bestand is tegen oliën en vetten. Een kleine investering die je snel terugverdient in lagere onderhoudskosten.

Op maat aanpasbaar

Onze modulaire zitelementen zijn allemaal aanpasbaar. Zo zijn ze perfect uit te voeren met een sfeervolle en volledig geïntegreerde ledverlichting, wat zorgt voor extra sfeer en cachet. Ook de rugleuningen zijn op maat aanpasbaar. Bovendien bestaat de mogelijkheid om het betonnen gedeelte van de elementen bijvoorbeeld een beschermende skatevoorziening te geven. 

“Voor de herinrichting van de speelplaats van het Sint-Ursula-Instituut stonden we voor een aantal technische uitdagingen. De lijnen die in het ontwerp van Bart Halans werden uitgezet voor de positionering van de Solids-zitelementen volgen perfect de indeling van de tuinen uit een ver verleden. Hierdoor moesten her en der hoogteverschillen opgevangen worden. Daarvoor leverde Stradus maatwerkelementen met een aangepaste hoogte. Bovendien zag het schoolbestuur af van het ontwerp om met verlichtingspalen te werken. Maar omdat de gevels van de gebouwen geklasseerd zijn, was gevelverlichting ook geen optie. Daarom hebben we samen met Stradus en een specialist in verlichting bekeken hoe we ledstrips konden verwerken in de betonnen zitelementen.”
Ken Moons
Projectleider bij Houwelyckx
Meer over Solids & Seats en Greenline

Wil je meer weten? Ga naar onze productzoeker en ontdek het uitgebreide aanbod aan Solids & Seats- en Greenline-zitranden. Of ben je eerder op zoek naar inspiratie? Laat je dan inspireren door verschillende projecten met deze modulaire zitelementen.