Kortrijk zet met vergroening en cementvrije bestrating in op duurzaamheid

In Kortrijk kijkt men enthousiast uit naar de oplevering van het Groeningepark, waar duurzaamheid vormt krijgt door een samenspel van vergroening en cementvrije bestrating. Dit onthardingsproject is één van de initiatieven van Stad Kortrijk waarmee men de leefbaarheid in de stad wil verhogen en de stad klimaatbestendiger wil maken.  Deze duurzaamheidsvisie vertaalt zich niet alleen in een vergroening en het gebruik van groenbestrating, maar ook in de keuze de verharde zones in te richten met cementvrije betonstraatstenen met natuursteenlook.

 

Cementvrije bestrating als surplus op de natuursteenlook

Gezien de voorkeur van het stadsbestuur te werken met een verharding met natuursteenlook zag het ontwerpteam van studiebureau Cnockaert een mooie oplossing in onze betonstraatstenen uit het Naturale-gamma met een deklaag van 100% natuursteengranulaten. Het stadsbestuur werd vervolgens alleen maar enthousiaster toen men met het idee kwam de stenen te voorzien in een CERO-uitvoering. Deze stenen combineren een sierdeklaag met natuursteengranulaten met een onderbeton op basis van geopolymeer, een duurzaam concept dat volledig past in de duurzaamheidsvisie van de stad.

Duurzame innovatie met oog voor prijs en kwaliteit

Milieuambtenaar voor Stad Kortrijk Lieven Vandeputte kijkt uit naar de opening van het park nu het einde van de werken, uitgevoerd door aannemer Growebo, nadert. “Met het project Groeningepark maken we onze stad klimaatrobuuster met veel aandacht voor infiltratie en vergroening. Uniek is dat ook in de bestrating gezocht is naar creatieve en duurzame oplossingen. In de ontwerpfase en bij de technische uitwerking durfden we alles in vraag stellen. Wat zijn duurzame oplossingen? Is hergebruik van materialen en grond mogelijk? Wat is de kortst mogelijke keten van alle materialen? Innovatie zonder prijs en kwaliteit uit het oog te verliezen.”

CERO-bestrating als ideaal antwoord

“CERO-bestrating met een toplaag met natuursteengranulaten bleek het ideale antwoord. Een duurzame keuze op alle vlakken: een betonklinker met een beperkte CO2-uitstoot dankzij het gebruik van geopolymeren en met een deklaag in natuursteengranulaten die garant staat voor een kwalitatief uitzicht en een mooie veroudering. Voor een maximale waterinfiltratie werd tot slot gewerkt met een opbouw met een waterdoorlatende fundering en split.”, aldus Lieven Vandeputte.

 

Meer weten over CERO cementvrije bestrating?