CERO-bestrating, voor een kleinere CO2-voetafdruk

Om de klimaatverandering tegen te gaan, moet België haar CO2-uitstoot met 35% verminderen tegen 2030. Wil jij graag je steentje bijdragen? Kies dan voor CERO-bestrating: een duurzaam alternatief voor klassieke betonproducten, op basis van geopolymeer.

Cementvrije bestrating voor Groeningepark Kortrijk

Vergroening en duurzaamheid: die vereisten stonden centraal bij de herinrichting van de Groeningelaan in Kortrijk. Voeg daar nog toegankelijkheid aan toe, zeker voor het woonerf aan de kant van het aangrenzende woonzorgcentrum. De oplossing? Cementvrije betonstraatstenen met een sierdeklaag op basis van natuursteengranulaten. Benieuwd naar het waarom van deze keuze? Lieven Vandeputte, milieuambtenaar bij Stad Kortrijk, en Marie-Amélie Cnockaert, ontwerper voor de publieke ruimte bij bureau Cnockaert, lichten het toe.

De keuze voor cementvrije bestrating in plaats van conventioneel beton resulteerde hier in een besparing van 25 ton CO2. Dat komt overeen met de gemiddelde jaarlijkse uitstoot van 9 benzinewagens. Een flink pak CO2 dat niet in de lucht komt!

Unieke geopolymeerformule

Onze CERO-producten zijn gemaakt van geopolymeerbeton. In dit soort beton wordt cement als bindmiddel vervangen door geopolymeer. Zo ontstaat een stabiel en vormvast materiaal, dat er precies hetzelfde uitziet als cementgebonden beton. 

Geopolymeerbeton bestaat uit natuurlijke toeslagmaterialen zoals zand, grind of andere granulaten. Daar voegen we een alkalische activator aan toe, opgelost in water. Als vulstoffen gebruiken we een of meerdere hoogwaardige secundaire grondstoffen en/of minerale afvalstoffen.

100% dezelfde kwaliteit

CERO-bestrating op basis van geopolymeerbeton presteert even goed als conventionele betonproducten. Zowel op het vlak van mechanische sterkte en kalkuitbloei als op het vlak van levensduur en herbruikbaarheid. 

Uitgebreid aanbod van sierdeklagen

Voor meer dan 80 formaten uit ons gamma betonstraatstenen en -tegels kan je al kiezen voor CERO. Voor de deklaag heb je 5 opties: een niet-nabehandelde, uitgewassen, geslepen, gestraalde of geborstelde afwerking.

Tot 70% minder CO2

CERO-bestrating heeft een CO2-uitstoot die tot 70% lager is dan die van standaardbetonproducten. En zelfs 35% lager dan die van producten op basis van de duurzamere cementtypes. CERO voldoet daarbij aan alle technische vereisten, zonder in te boeten aan kwaliteit.

KOMO-gekeurd

Onze CERO-producten voldoen onder meer aan de eisen zoals gesteld in NEN-EN 1338. Ze zijn ook KOMO-gekeurd: deze keuring is het Nederlandse equivalent van de BENOR-keuring.

Uitgebreid aanbod van sierdeklagen

CERO-producten hebben een onderbeton en een deklaag. Voor het onderbeton gebruiken we geopolymeerbeton, voor de deklaag cementgebonden beton. Daardoor kunnen we ook voor CERO een ruim assortiment van sierdeklagen aanbieden, met de vertrouwde textuur en kleur.

Deel van de circulaire economie

Geopolymeerbeton wordt uitsluitend geproduceerd met secundaire grondstoffen. Het is ook volledig recycleerbaar: CERO-bestrating kan dus een tweede leven krijgen, net zoals conventionele betonproducten. Het puin kan zelfs hergebruikt worden voor de productie van zowel geopolymeer- als traditioneel beton.

Winnaar Sustainabilty Award 2020

CERO sleepte op Techni-Mat 2020 de Sustainability Award én de Audience Award in de wacht. Dit dankzij zijn grootste troef: CERO-bestrating zorgt voor een lagere CO2-uitstoot en weet dit te combineren met hoogwaardige afwerkingsmogelijkheden voor de deklaag.