Volg onze virtual tour door de centrumstraten van Bree

Stap mee in het verhaal van Stad Bree en ontdek het vernieuwde stadscentrum.

Een autoluw stadscentrum met historisch karakter

Het stadscentrum van Bree was toe aan vernieuwing en herinrichting. Daarbij moest de materiaalkeuze het historische karakter van de stadskern accentueren. Het stadsbestuur wilde ook sterk inzetten op beleving en de zwakke weggebruiker centraal zetten in het ontwerp.

  • "We wilden vooral het historische karakter en de gezelligheid van de stad benadrukken. Bree heeft namelijk heel wat horeca. Daarom hebben we tal van leuke zithoekjes gecreëerd. Het centrum is ook ingericht als woonerf: auto’s mogen max. 20 km per uur rijden en fietsers en voetgangers krijgen voorrang.”
    Rudi Cober
    Schepen van Openbare Werken Stad Bree

Aannemer Hoogmartens mocht voor dit project een tiental straten volledig heraanleggen. Naast het plein op het Vrijthof en hoofdstraten zoals de Markt, de Opitterstraat en de Hoogstraat, kwamen ook enkele kleinere straten aan bod. Zoals het pittoreske Vaesstraatje met zijn geveltuintjes. Samen vormen ze nu een gezellig en uniform geheel, dat authenticiteit ademt.

Betonstraatstenen met natuursteenlook

Omwille van het authentieke karakter van Bree wilde het stadsbestuur oorspronkelijk natuursteen gebruiken. Maar het budget liet dat niet toe. Daarom gingen ze samen met ontwerp- en adviesbureau Arcadis op zoek naar even hoogwaardige, budgetvriendelijkere materialen. Zo kwamen ze uit bij de betonstraatstenen met een deklaag op basis van 100% natuursteengranulaten van STRADUS.

Samen met Arcadis en STRADUS zocht het stadsbestuur passende afwerkingen, kleuren en formaten. Uiteindelijk kozen ze voor betonstraatstenen uit het Naturale-gamma, in Lucida-, Liscio- en Breccia-uitvoering ofwel in geborstelde, geslepen en/of gewassen materialen. Er gingen verschillende plaatsbezoeken vooraf aan die finale keuze, onder andere om de stroefheid van de stenen te testen.

Voor het Vrijthof, de Markt en de omgeving rond de kerk koos het stadsbestuur voor de kleur Rosso, een bruinrozige tint. Voor de omliggende straten gingen ze voor een bruintint, Grigio Brunastro. Deze lichtere kleuren passen mooi in het geheel. Ze nemen ook veel minder warmte op, waardoor ze bijdragen aan de afkoeling van het centrum, iets waar Stad Bree veel belang aan hecht voor de toekomst.

  • “Omdat werken met natuursteen budgettair niet mogelijk was, zijn we op zoek gegaan naar een waardig alternatief. Daarbij hebben we bewust gekozen voor zachte materialen met lichtere tinten, die mooi passen bij onder andere de mergelsteen van onze kerk. De betonklinkers die zijn afgewerkt met natuursteen lijken ook echt op natuursteen en doen ons historische stadje alle eer aan.”
    Nelly Gabriëls
    Hoofd Technische Dienst Stad Bree

Woonerf met voorrang voor de zwakke weggebruiker

Het centrum van Bree is ingericht als woonerf. Dat wil zeggen dat elke weggebruiker de hele straat mag gebruiken. Daarom zijn de rijwegen en voetpaden ook zonder niveauverschil aangelegd. Om toch een visueel onderscheid te maken tussen de weg en de stoep, koos het stadsbestuur niet alleen voor een afwisseling van formaten en afwerkingen, maar ook voor verschillende legpatronen. Zo liggen de stenen op straat in strokenverband en op de stoep in elleboogverband. Auto’s zijn hier toegelaten, maar een ‘nudging line’ of geleidingslijn tussen de straten en de voetpaden stuurt de voertuigen in de juiste rijrichting.

Spelelementen op maat van kinderen

Stad Bree focuste ook sterk op beleving en spelelementen. Daarbij is de fontein op het Vrijthof een topper op het zogenaamde ‘kindlint’ doorheen het centrum. Voor die fontein leverde STRADUS op maat gemaakte uitgewassen dekplaten van 290 x 100 cm in dezelfde kleur Rosso als de omliggende bestrating. Die zijn ook bestand tegen de wringbelasting van het zware vrachtverkeer op het plein. Het is nog even wachten op de aansluiting en zomers weer, maar de stad kijkt al uit naar heel wat waterpret voor de jongste bezoekers.

Ga zelf aan de slag met deze producten

Naast de maatwerkdekplaten voor de fontein leverde STRADUS ook op maat gemaakte symbooltegels. Hieronder vind je dan weer de belangrijkste standaardproducten uit ons gamma die gebruikt werden voor dit project.

Laat je inspireren

Op zoek naar inspiratie? Ga dan naar onze inspiratiebank en ontdek tal van projecten die schitteren dankzij onze bestrating uit het Naturale-gamma met een deklaag op basis van 100% natuursteengranulaten.