Sfeer en harmonie in het Sint-Ursula-Instituut

Het Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver is internationaal bekend door zijn neogotische kloosterkerk en wintertuin in art nouveau. In 1996 startte een jarenlange renovatie van dit beschermd cultuurhistorisch erfgoed waarbij ook een aanpassing aan de hedendaagse normen van belang was. 

Eind 2019 werd de speelplaats, die gelegen is te midden van de authentieke gebouwen, volledig heringericht. Esthetiek en sfeerbeleving stonden centraal en groen mocht zeker niet ontbreken. De beelden tonen het prachtige resultaat van een hedendaags ontwerp dat desondanks volledig in harmonie is met het karakter van de authentieke gebouwen eromheen.

Beschermd cultureel erfgoed met hedendaagse accenten

Het Sint-Ursula instituut staat internationaal bekend door zijn neogotische kloosterkerk en wintertuin in art nouveau. OM/AR architecten is sinds 1996 bezig met de grondige renovatie en restauratie van dit complex.

Het doel van de renovatie en restauratie is tweeledig: ten eerste gaat het om een respectvolle instandhouding van het beschermd cultuurhistorisch erfgoed,  ten tweede dient het scholencomplex aangepast te worden aan hedendaagse normen. Dit veelomvattende werk gebeurt in fases op het tempo van subsidiegoedkeuring.

De binnenplaats van het Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver werd eind 2019 opnieuw ingericht. Esthetiek, beleving en groen stonden hierbij centraal.

Strakke groenzones met Solids-zitelementen

Dé grote sfeermakers op de binnenplaats zijn de strakke Solid- waarmee diverse groenzones werden ingericht. De lijnen in het ontwerp van de speelplaats volgt door indeling van de voormalige tuinen. Het brede gamma van Solids-zitelementen bleek perfect voor de creatie van dit lijnenspel. Voor het opvangen van hoogteverschillen her en der op de site werden elementen op maat gemaakt met aangepaste hoogte.

 

Sint-Ursula-Instituut OLVW

Maatwerk uitsparingen voor ledverlichting

Omdat sfeerverlichting op de gevels van de gebouwen niet toegestaan was, kwam men in samenwerking Stradus tot het idee om de zitelementen op maat te voorzien van uitsparingen voor ledstrips. Een mooie klus voor onze specialisten in maatwerk straatmeubilair.

  • “Met behulp van het standaard gamma Solids-zitelementen creëerden we een lijnenspel dat de indeling van de voormalige tuinen van het Sint-Ursula-Instituut volgt. Maatwerkelementen met aangepaste hoogte werden ingezet om her en der hoogteverschillen op te vangen. Gezien verlichtingspalen noch gevelverlichting een optie bleken, zorgden we er bovendien samen met Stradus en een specialist in verlichting voor dat ledstrips in de betonnen zitelementen konden worden verwerkt.”
    Ken Moons
    Projectleider bij Houwelyckx

Functionaliteit gecombineerd met esthetiek

Voor de verharding koos men voor eenvoudige strakke, grijze betonstraatstenen. Met behulp van lichtgrijze Solid-platen werd te midden van de verharding een strak kader neergezet dat de grootte van de binnenplaats extra benadrukt. Een mooi voorbeeld waar functionaliteit en esthetiek elkaar ontmoeten en waar met budgetvriendelijke betonoplossingen een bijzonder fraai resultaat is neergezet.