Groenbestrating in formaat 22 x 22 cm voor vernieuwde studentencampus Howest

In Brugge werd de afgelopen tijd intensief gewerkt aan de vernieuwing en uitbreiding van de studentencampus van Howest, een innovatieve en ondernemende hogeschool met verschillende vestigingen in West-Vlaanderen. Het resultaat is een opvallend en prestigieus landmark met een groen en toekomstgericht karakter. Voor een toegangsweg van de campus werd gekozen voor onze nieuwe Eco Block, een concept met slimme maatvoering uit ons gamma modulaire groenbestrating.

Bruisende studentencampus met duurzaam karakter

Op de campus Brugge Station investeerde Howest de voorbije maanden 40 miljoen euro in de renovatie van de bestaande site en de realisatie van een nieuwbouw aan het station. Samen vormen die 1 bruisende campus waar sinds midden 2024 een 5000-tal studenten les kan volgen. “We wilden een landmark creëren. Een prestigieus gebouw dat opvalt als je de stad Brugge binnenrijdt, zowel met de wagen als met de trein”, zegt Howest-directeur Lode de Geyter.

Naast de integratie van groen, de duidelijke scheiding van de mobiliteitsmodi en de inspirerende binnen- en buitenruimtes staat ook duurzaamheid centraal in het ontwerp van de campus. Niet alleen de 2 nieuwe gebouwen zijn hier een voorbeeld van, ook de bestaande gebouwen werden onder handen genomen. Dit heeft geleid tot een harmonieus geheel, met een sterke architecturale eigenheid en een toekomstgericht karakter, dat perfect geïntegreerd is in de omgeving.

Groene entree voor meer dan 5000 studenten

Ook één van de toegangswegen, die meer dan 5000 studenten toegang geeft tot de campus, werd groen ingericht. “We wilden werken met een bestrating die richting de plantvakken gradueert van gesloten verharding naar een open voeg. Eco Block is hiervoor ideaal”, licht Ruben Eelbode, Landschapsarchitect en Urban Planner bij OMGEVING cv, toe.

Eco Block, de nieuwste telg in ons gamma modulaire groenbestrating, combineert een gesloten model met 2 halfopen modellen. Deze laatste, met een lijn- en blokmotief, zorgen voor een grasvoeg: hiermee creëer je mooie groene lijnen of patronen. Deze mix van gesloten en halfopen bestrating resulteert in een toegangsweg met groen en waterdoorlatend karakter die eveneens voldoet aan de eisen rond toegankelijkheid die relevant zijn voor deze studentenomgeving.

Toegankelijk voor zwaar verkeer

De toegangsweg fungeert ook als brandweg en moet dus ook toegankelijk zijn voor dienstwagens. Met dit in het achterhoofd bleek Eco Block een ideale oplossing. Door de combinatie van de halfopen groenbestrating met een gesloten model ontstaan er toegankelijke loopzones die tegelijkertijd geschikt zijn voor zwaardere voertuigen.

  • “Met Eco Block konden we de bestrating op één van de toegangswegen aan Howest laten gradueren richting de plantvakken van gesloten naar open voeg. Het interessante is bovendien de combineerbaarheid met het klassieke steenformaat 22x22.”
    Ruben Eelbode
    Landschapsarchitect en Urban Planner bij OMGEVING cv

Combineerbaarheid met formaat 22 x 22 als unieke troef

Wat Eco Block nog meer onderscheidt, is zijn buitenmaat met afmeting 22 x 22 cm. Hiermee is het de eerste groenbestrating die naadloos te combineren valt met of ter vervanging kan dienen van de meest gangbare formaten van gesloten bestrating in België (22x11 cm en 22x22 cm). Dit ontging ook Ruben Eelbode niet. “Zeer interessant is de combineerbaarheid van Eco Block met het klassieke steenformaat 22 x 22 cm”.

Met Eco Block kan je dus ook bestaande structuren met klassieke steenformaten vergroenen, met een minimum aan inspanningen.

Meer weten?