Grauw Van Grunsvenplein in Heerlen getransformeerd tot groene buitenruimte

Het Burgemeester Van Grunsvenplein in Heerlen (Nederland) lag er grauw en desolaat bij. De opdracht voor de herinrichting was helder: maak een samenhangend, multifunctioneel geheel met aandacht voor beleving en het veranderende klimaat. Buro Lubbers verenigde deze wensen in een aansprekend toekomstbestendig ontwerp. 

Grijs maakt plaats voor groen

Het ontwerp van Buro Lubbers heeft het lege stenige gebied veranderd in verschillende groene eilanden: een groot evenementenplein voor de schouwburg, een kleiner plein tegenover de vijver en daartussen intieme plekken voor spontane activiteiten, zoals skateboarden, breakdance en calisthenics.

De ruimte tussen de routes is vergroend met bomen, verhoogde plantvakken en groenbestrating. Omdat zich onder het plein een parkeergarage bevindt, zijn de plantvakken als het ware opgetild om ruimte te geven aan het wortelpakket en werden ze afgebakend met zitranden. Het groen kadert de blik van de bezoekers en ze creëren een duidelijke entree naar de schouwburg net als de coulissen van een podium.

Het vele groen zorgt voor verkoeling in de zomer waardoor het op warme dagen nu wel aangenaam is om er tijd door te brengen of een evenement bij te wonen.

Prefab beton geeft vorm aan klimaatbestendig ontwerp

Onze Nederlandse zusterfirma, Struyk Verwo Infra werkte nauw samen met Ingenieursbureau RA+ en aannemer Besix en leverde de lijnvormige elementen voor het plein. Solid zitranden omkaderen de verhoogde groeneilanden en de zitgelegenheid bij de vijver. Esthetische boordstenen zorgden op hun beurt voor brede accenten te midden van de bestrating. Deze brede banden 40x20 kaderen ook de lager gelegen plantvakken. Die plantvakken worden overigens van regenwater voorzien m.b.v. wadibanden, banden met een aflopend doorstroomgat. De overgang tussen groen grijs verloopt tot slot heel natuurlijk, met Hydro Lineo groenbestrating met openingen van 22% en 40% die zorgt voor voldoende infiltratie van het regenwater.

  • “De mensen van de tekenservice reviseerden ons originele tekenwerk van de verhoogde groenvakken. Zo werd meteen duidelijk met welke bochtstukken we aan de slag konden om het nodige maatwerk te minimaliseren. En dit zonder te moeten inboeten aan creativiteit.”

    Bas van Staveren
    projectleider bij RA+ ingenieurs

Minimum aan maatwerk met maximum aan creativiteit

Het plein omvat diverse groenvakken met zowel rechte als organische vormen. De collega’s van onze tekenservice hertekenden het initieel ontwerp, waarbij maximaal gebruik werd gemaakt van standaard modellen uit het bestaande gamma Solids. Zo moest het ontwerp niet inboeten aan creativiteit en kon het ontwerp gerealiseerd worden zonder al te veel maatwerk.

Het desolate, grauwe plein van voorheen is nu een dynamische, groene en klimaatbestendige plek voor jong en oud, cultuurliefhebbers en sportievelingen, bewoners en bezoekers van Heerlen.