Drop-stapstenen: speelse overbrugging van wadi’s in Burgemeesterpark

Met onze Drop-stapstenen combineer je in een parkomgeving op speelse manier groen en waterinfiltratie met de nodige verharding voor een minimum aan mobiliteit en toegankelijkheid in je ontwerp. De stapstenen werden ontworpen op maat van het residentieel project Burgemeesterpark te Lochristi waar ze zorgen voor een speelse overbrugging van de wadi’s.

Speelse verharding te midden van groen

De elementen hebben een speelse en organische vormgeving. Je kan ze inzetten als stapsteen, als zitelement of zelfs als speelelement. Toch zijn ze oorspronkelijk voor het Burgemeesterpark te Lochristi ontworpen als maatwerk stapsteen voor het overbruggen van wadi’s. Wadi’s zijn een populair landschapselement met het oog op efficiënt waterbeheer en een klimaatbestendige inrichting van de publieke buitenruimte. Als fabrikant van bestrating werken we dan ook graag mee aan oplossingen om verharding en comfort te combineren met groen en waterinfiltratie.

Groen en 100% waterinfiltratie als uitgangspunt

Het ontwerp van de wadi’s in het residentieel project Burgemeesterpark tonen je hoe je een wadi op een speelse en duurzame wijze vormgeeft en aanlegt. Ontwerper Davy Van Laere vertelt het verhaal achter de stapstenen. “In onze ontwerpen staan groen, beplanting, waterhuishouding, ecologie en optimale beleving altijd centraal. Het oorspronkelijke ontwerp voor de inrichting van het Burgemeesterpark bestond uit meer dan 200 m² extra verharding, wat zou zorgen voor een grijze uitstraling. We wilden meer kwaliteit en groen op het terrein en hebben de parkeerterreinen geclusterd, waardoor er heel wat ruimte vrij kwam voor groen. Eén van de uitgangspunten in het ontwerpproces was om het hemelwater 100% ter plaatse te laten infiltreren. Het terrein werd zo gemoduleerd, dat al het water nu afvloeit naar de wadi’s. Na hevige regenval ontstaat er een ondiepe vijver. Dit water infiltreert na verloop van tijd weer in de droge bodem. Zolang de ondiepe waterpartijen er liggen, is dat voor de bewoners echter een lust voor het oog”, aldus Davy Van Laere.

Prefab betonnen stapstenen die meegaan in de vormentaal van het park

Te midden van het park is een slingerend wandelpad gecreëerd met op maat geprefabriceerde stapstenen om de diverse wandelpaden in het park met elkaar te verbinden. Samen met Davy Van Laere, aannemer Vermandele en een Lien Braem van STRADUS zijn we tot een stoer en speels ontwerp gekomen. “De organische vormentaal van het park zie je terug in de vorm van de stapstenen, die mooi integreren in de omgeving en helemaal meegaan in het glooiende landschap. Dankzij hun omvang van 150 x 95 cm en een speciale antisliplaag kan er comfortabel over gewandeld worden. Naast het puur functionele aspect, geven ze ook een speels karakter aan de wadi’s. De hoogte van de stapstenen verschilt, waardoor ze meegaan met de hellingen in het groen en in het water. Ook leuk om te zien is, dat kinderen er graag op spelen.”

  • “De organische vormentaal van het park zie je terug in de vorm van de stapstenen, die mooi integreren in de omgeving en helemaal meegaan in het glooiende landschap. Dankzij hun omvang van 150 x 95 cm en een speciale antisliplaag kan er comfortabel over gewandeld worden.”
    Davy Van Laere
    Landschaps- en tuinarchitect

Laag grondwaterpeil

“De stapstenen zijn helemaal geworden zoals we het hadden bedacht. Gegeven de klimaatverandering staat het water al te vaak te laag in de wadi’s en is het met groene wadi’s dat we bijdragen aan een klimaatadaptieve omgeving. Als de stenen na hevige regenval echter zijn omgeven door een waterpartij geeft dat een mooi extraatje qua beleving in het park.”

Nominatie FEBE Elements Awards

Het project Burgemeesterpark bleef voor de buitenwereld niet ongezien. Het werd eind 2021 namelijk genomineerd voor de FEBE Elements Awards, een wedstrijd vanuit de Federatie van Betonfabrikanten die projecten met prefab betonelementen beloont. “Ondanks dat we niet in de prijzen zijn gevallen, ben ik natuurlijk wel trots. We proberen van elke wadi een belevingsmoment te maken, zodat mensen er ook met andere ogen naar kijken. En daardoor het nut en de noodzaak in een leuke vorm terugzien. Dat is gelukt!”