Waterdoorlatende Hydro Brick brengt rust in drukbezochte winkelpark Malinas

Sinds de opening in 2019 is het openluchtwinkelpark Malinas uitgegroeid tot een razend populaire site in Mechelen. Bij het ontwerp van het winkelpark stond een optimale integratie in de landschappelijke omgeving centraal. Dat leidde tot enkele bijzondere vormelijke en materiaalkeuzes. Michel Pauwels en Heidi Heijens van Ontwerpbureau Pauwels leggen uit hoe ze dit project aangepakt hebben.

Integratie in de omgeving

De Malinas-site ligt in de lus van de R6, vlak bij het op- en afrittencomplex van Mechelen-Noord, en grenst aan de Dijlevallei, een waardevol stuk natuur. Als een knipoog naar de meanders van de Dijle werd de site ontworpen in de vorm van een grote waaier die zich als het ware in de vallei openplooit.  Het resultaat is een site die mooi verweven is met de groene omgeving.

Om die integratie kracht bij te zetten, werd er ook beslist om de verharde oppervlakte te beperken. “Door de aanwezigheid van tal van winkelketens trekt het winkelpark wekelijks gemiddeld bijna 50.000 bezoekers aan”, aldus Michel Pauwels. “Om al dat voetgangers- en gemotoriseerd verkeer toch in goede banen te leiden en het aantal conflictpunten tussen deze groepen te minimaliseren, werd een goed materiaalconcept uitgewerkt. We kozen uiteindelijk voor kleurcontrasten om de leesbaarheid en de veiligheid van de verkeersstromen te optimaliseren, zowel op de wegen in asfalt als de voetgangerszones in monolietbeton en de parking in betonstraatstenen.”

Maximale waterbuffering

Met het oog op efficiënt waterbeheer van de parking stond ook een maximale waterbuffering voorop bij de inrichting.. “De parking zelf, die lager ligt dan de winkels, hebben we ingericht met waterdoorlatende verharding, zonder riolering en gravitair afwaterend naar de rietvijver.”

Budgetvriendelijke kleiklinker-lookalike

Om de parking mooi te laten inpassen in de natuurlijke omgeving van de Dijlevallei, kreeg een gebakken klinker met aardetint initieel de voorkeur. “Maar de prijs was te hoog”, herinnert Michel zich. “Net op dat moment stelde onze vaste contactpersoon bij STRADUS, Pieter Maes, Hydro Brick voor. Dat is een waterpasserende betonsteen met een landelijke kleiklinker-look. Het materiaal doet heel natuurlijk aan en de voorgestelde aardekleur (kastanjebruin) brengt rust in het kleurrijke winkelgeweld. We zijn heel tevreden over het resultaat. De parking sluit aan bij de rest van de site en gaat op in het groene landschap, mede dankzij de passende kleur.”

  • “De waterpasserende betonsteen met kleiklinker-look Hydro Brick doet de waterdoorlatende parking perfect opgaan in het omliggende groen, mede dankzij zijn bruine aardekleur.”
    Michel Pauwels
    Ontwerper bij Ontwerpbureau Pauwels

Groen- en zitomranding op maat met ramkraakfunctie

STRADUS leverde voor dit project, uitgevoerd door Vangeel Wegenbouw, ook heel wat boordstenen en traptreden. Om de niveauverschillen tussen de hogergelegen winkels met winkelpromenade enerzijds en de lagergelegen parking anderzijds op te vangen zocht ontwerpbureau Pauwels ook budgetvriendelijke keerelementen die tevens dienst kunnen doen als ramkraakbeveiliging. “Ondanks de budgettaire randvoorwaarden wilden we werken met kwalitatief hoogstaande elementen, die we netjes konden integreren in het ontwerp”, vertelt Michel. “Samen met STRADUS werkten we kerende elementen uit die ook fungeren als groen- en zitomranding over de hele lengte van het winkelpark.”

Toegankelijke bushaltezones

Ook de vormgeving van de bushaltes werd op een ecologische manier bekeken. Om geen afbreuk te doen aan de waaiervorm van het ontwerp en de vloeiende overgang tussen de site en het omliggende groen werd daarbij gekozen voor de Hydro Lineo XL 50 van STRADUS. Deze groenbestrating combineert stabiliteit met groen en toegankelijkheid. Zo vormt ze een organische overgang naar het mooie landschap.

Meer info?

Kijk in onze inspiratiebank voor extra foto’s van de waterdoorlatende verhardingen in dit project alsook voor meer foto's van het maatwerk, de traptreden en andere STRADUS-producten in dit project. Wil je meer weten over Hydro Brick of Hydro Lineo? Dan kan je naar het gamma waterdoorlatende bestrating gaan in onze productzoeker . Voor vragen over maatwerk neem je best contact op met onze commerciële dienst