Sfeervol inkomplein voor sport- en cultuurcomplex in Lochristi

Lochristi had al langer noog aan nieuwe accommodaties voor het bruisende sport- en verenigingsleven. Sinds enige tijd schittert het gloednieuwe sport-en cultuurcomplex Uyttenhove in deze gemeente met voorstedelijk karakter. Aansluitend op het compacte en multifunctionele gebouw waarbij veel aandacht naar de belevingswaarde ging, stond ook een uitnodigend inkomplein centraal binnen het concept. Passend bij de warme tinten van het gebouw werd gekozen voor betonstraatstenen met natuursteenlook in beige-gele tinten voor de buitenruimte. Het groen werd geaccentueerd met behulp van verhoogde en inspringende plantvakken die eveneens zijn voorzien van geïntegreerde ledverlichting. Dit alles met een sfeervol resultaat volledig in harmonie met het gebouw. 

Maarten Eggermont, Landschapsarchitect bij Avantgarden, en Lien Braem, accountmanager bij Stradus, lichten hieronder het ontwerp en de gemaakte materiaalkeuzes toe. 

Verharding in warme tinten passend bij het gebouw

Nadat het project een tijdje stil lag, schakelde BULK architecten, verantwoordelijk voor het ontwerp van zowel het gebouw als de openbare ruimte, Avantgarden in voor de actualisatie en de technische vertaling van het eerder uitgewerkte landschapsconcept. De doelstelling was de creatie van een uitnodigend plein, waarbij een visuele match met het gebouw onontbeerlijk was. 

Maarten Eggermont: “De frisse en warme tinten van het gebouw, waarin hout met licht schrijn- en staalwerk wordt gecombineerd, bepaalden samen met de straatnaam ‘zavel’, de keuze voor een warmgeel, zavelkleurig pallet. Voor de stenen aan de inkom kozen we voor een reeks met prominente beige-gele tinten. De meest grijze kleurtoets in die tegel loopt op een subtiele manier over in het straatmeubilair verder op het plein. Het betonnen uitzicht mocht zeker aanwezig zijn, maar de frisse toets die we brengen met de bestrating was cruciaal voor een mooie harmonie met het gebouw.”

 • “Om de gewenste beige-gele tint te krijgen, passend bij de tinten van het gebouw, koos Avantgarden voor betonstraatstenen met natuursteengranulaten met een streelzachte look. De bestrating voelt aan als maatwerk maar het zijn standaardproducten. Deze zijn budgettair veel interessanter dan natuursteen en bovendien volgen ze een veel kortere keten.”
  Lien Braem
  Account Manager bij Stradus

Accountmanager Lien Braem is blij met de keuze die werd gemaakt voor de stenen. Lien: “Avantgarden koos voor betonstraatstenen uit ons meest hoogwaardige gamma Naturale. Binnen dit gamma werken we niet op basis van kleurstoffen, maar met kleurechte materialen zoals de beschikbare kleuren van natuursteengranulaten, zand, cement, … om de gewenste tint te krijgen. Dat maakt van deze straatstenen de meest hoogwaardige variant op natuursteen. Net als natuursteen gaat onze Naturale meer leven doorheen de jaren en behouden de stenen ook hun kleur.”

Lien: “Er werd bovendien gekozen voor een geslepen en geborstelde afwerking, Lucida genaamd. Dit geeft de stenen een streelzacht effect, wat het bijzonder en tegelijk uniek maakt. Het voelt aan als maatwerk maar net als voor de plantvakken maakten we hier gebruik van standaardproducten en -kleuren om aan de vraag van Avantgarden te voldoen. Dit is een expertise waarop we bij Stradus sterk inzetten gezien het budgettair veel interessanter is en je zo heel wat creatieve mogelijkheden haalbaar maakt. Een bijkomend voordeel van deze prefab betonstraatstenen met natuursteenlook is uiteraard de kortere keten, een niet te miskennen voordeel bij het maken van duurzame keuzes.”

 • “Door de groenvlakken te verhogen, hebben we de connectie met de passant vergroot. Met het oog op een harmonie tussen het gebouw en de buitenaanleg werd de kenmerkende knik in de voorgevel ook herhaald in de opstelling van de plantvakken.”
  Maarten Eggermont
  Landschapsarchitect bij Avantgarden
Verhoogde plantvakken voor meer connectie met het groen

Maarten Eggermont: “Met het oog op een vlotte circulatie naar de ruime inkom hebben we gewerkt met verheven grondvlakken met zitelementen. Zo creëerden we meer een inkomplein dan een vlugge doorgang van parking naar inkom. Het was de bedoeling om het plein echt in the picture te plaatsen en dat is gelukt. Door de groenvlakken te verhogen, hebben we de connectie met de passant vergroot. Ook de bomen staan hoger en zorgen voor een grotere impact van het groen. En dat was nodig gezien de verharding in termen van oppervlakte overheerst op het groen. Door het groen te verhogen werd het evenwicht hersteld en ging het hele plein meer leven.”

Maarten Eggermont: “Voor de materialisatie van de plantvakken gingen we in overleg met Stradus. We kozen voor een combinatie van puur functionele bakken bestaande uit een recht element enerzijds en vlakken met een uitkragend zitelement anderzijds. De overgang van tussen de rechte elementen en de zitelementen gebeurt heel subtiel. Voor BULK architecten was het een must om het project in totaliteit te beheren zodat er geen harde lijn tussen het gebouw en de buitenaanleg zou ontstaan. De eerder besproken harmonie zie je daarom ook hier terugkomen. De knik die het voorgevelaanzicht kenmerkt, werd immers ook herhaald in de opstelling van de plantvakken.”

Voor de inrichting van de plantvakken maakte men gebruik van elementen uit onze modulaire zitbankenlijn GreenlineHiermee creëren we opnieuw het gevoel van maatwerk met een betaalbaar budget, licht Lien Braem nog toe. “De zitelementen kennen eenzelfde verhaal als de gekozen stenen. De ontwerper heeft een bepaald idee, een vorm in gedachten en wij duiken in ons gamma om te kijken wat mogelijk is. Het is dus opnieuw werk op maat, maar toch hoofdzakelijk vanuit een bestaand gamma.”

 • “In onze zoektocht om het plein op de beste manier te verlichten, kozen we ervoor om de inspringende zones uit te lichten met behulp van geïntegreerde ledverlichting. Op die manier hebben we de betonnen elementen bewust in de spotlights gezet.”
  Maarten Eggermont
  Landschapsarchitect bij Avantgarden

Extra sfeer dankzij maatwerk ledverlichting

Specifiek op maat van dit project werden uitsparingen voorzien in de Greenline elementen waarin Fluvius na plaatsing ledverlichting monteerde. Die verlichting maakt het plein extra sfeervol. Maarten Eggermont: “In onze zoektocht om het plein op de beste manier te verlichten, kozen we ervoor om de inspringende zones uit te lichten met behulp van geïntegreerde ledverlichting. We wilden immers geen lange lineaire vlakken creëren, maar de plantvakken in de spotlights zetten.” 

Met dank aan Maarten Eggermont, Landschapsarchitect bij Avantgarden.