Onze site in Zolder 5.000 dagen ongevalvrij

Vandaag, vrijdag 20 september, hebben we bij Marlux-Stradus in Zolder iets te vieren. Onze site is 5.000 dagen vrij van ongevallen met werkverlet. Bijna 14 jaar dus. Een mijlpaal waar we bijzonder trots op zijn.

VEILIGHEID ÉÉN VAN DE PIJLERS VAN ONS BELEID
“De veiligheid van onze mensen en die van bezoekers is één van de pijlers van het beleid.”, vertelt preventieadviseur Pieter Vandevelde.  “Zo werd om ongevallen te voorkomen de laatste jaren sterk geïnvesteerd in lockout-/ tagout-systemen op al onze vestigingen. En als er zich desondanks toch iets voordoet, wordt het voorval grondig geanalyseerd om vervolgens maatregelen te nemen ter preventie. Maandelijks vinden er toolbox meetings plaats waarbij veiligheidsitems centraal op de agenda staan. Ook onze moederholding CRH beschouwt veiligheid als een topprioriteit. Voortdurend wordt de aandacht gevestigd op onze 16 ‘life saving rules’, ofwel levensreddende maatregelen. Bovendien worden best practices tussen de afzonderlijke plants van CRH uitgewisseld om zo onze veiligheidsstandaarden voortdurend te verhogen.”

EEN MIJLPAAL WAAR WE BIJZONDER FIER OP ZIJN
Plantmanager Marc Paredis springt zijn collega, Pieter Vandevelde, bij. “Op een dag als vandaag zetten we onze fabriek en onze mensen in Zolder even in de bloemetjes! Onze site in Zolder is immers 5.000 dagen vrij van ongevallen met werkverlet! Dank aan alle medewerkers voor hun inspanningen. Het is immers dankzij hen dat we er al bijna 14 jaar in slagen voor een veilige werkomgeving te zorgen.” Een mijlpaal die, in aanwezigheid van schepen van economie, handel en industrie Isabelle Thielens, gevierd werd met een goed stuk Limburgse vlaai ?

JUISTE INGESTELDHEID VAN MENSEN CRUCIAAL
Op onze site in Zolder werken in totaal een 85-tal mensen, waarvan een 60-tal in de fabriek. Zij zorgen ervoor dat hier jaarlijks ongeveer 320.000 betonproducten van de band rollen, voor de tuinmarkt (Marlux) en de publieke markt (STRADUS). “Dat is heel wat!” vervolgt Paredis. “Om dit klaar te krijgen draait onze fabriek volcontinu in 3 shiften. Voortdurend zijn onze mensen in de weer … niet alleen aan de machines en de afwerklijnen waar we onder andere klieven en trommelen. Maar ook met het aanrijden van grondstoffen en het verplaatsen van pakken op het terrein. Het spreekt voor zich dat bij deze activiteiten de juiste ingesteldheid van de mensen cruciaal is. Een ongeval is immers snel gebeurd. Bij het bereiken van deze mijlpaal van 5.000 dagen zijn we daarom ook bijzonder trots op onze mensen.”