Esplanade als groene en sfeervolle verblijfsplaats in Almere

De Esplanade is één van de acht binnenstadspleinen van Almere (Nederland) waar wordt ingezet op verbeterde verblijfskwaliteit. Het is een plein op een belangrijk schakelpunt in het centrum van Almere, daar waar de binnenstad overgaat in het grote Weerwater.

Struyk Verwo Infra, onze Nederlandse zusterfirma, leverde de prefab betonproducten voor deze toonaangevende realisatie. Een plek waar je ontspant, in contact komt met het water, aan watersport doet, flaneert, afspreekt en tot rust komt. Voor de inwoners van Almere dus een beetje vakantie in eigen stad.

Verbetering leef- en verblijfskwaliteit

Vanuit een aanbestedingsprocedure werd Echo Urban Design gevraagd om het ontwerp van de openbare ruimte van de Esplanade op zich te nemen.

De Esplanade moest een fijne verblijfsplek worden als onderdeel van het Rondje Weerwater, met verbinding met de binnenstad, maar die absoluut ook toegankelijk moest blijven voor grootschalige evenementen, zoals de Triathlon en het Bevrijdingsfestival dat plaats vindt begin mei.

Daarnaast moest er ook voldoende aandacht in het ontwerp komen voor het vergroenen van het plein, waardoor de leef- en verblijfskwaliteit verbeterd zou worden.

  • “De opdracht van de gemeente Almere was helder: creëer een plein met een levendige uitstraling, op alle delen van de dag en in alle seizoenen. We kozen o.a. voor een natuurstenen watertrap met daarin grote witte maatwerk stapstenen in zelfverdichtend beton die dienst doen als spelelement."
    Echo Urban Design

Levendige uitstraling met water en licht

Een ander belangrijk uitgangspunt is dat het plein op alle dagdelen en in alle seizoenen een levendig uitstraling heeft. Om dat te laten slagen, heeft Echo Urban Design gekozen voor een natuurstenen watertrap en extra bijzondere sierverlichting in de Solid banden. 

In de banden is indirect licht verwerkt, wat je overdag niet ziet. Maar zodra de schemering invalt, kan je de mooie lijnen van de witte elementen volgen, wat ook het hoogteverschil tussen het centrum en het water benadrukt.