Burgemeesterpark Lochristi: 2de nominatie voor de Febe Elements Awards

Onze tweede nominatie voor de Febe Elements Awards? Het Burgemeesterpark te Lochristi. Deze groene omgeving met onze maatwerk stapstenen werd genomineerd in de categorie ‘precast in landscape’ als één van de drie kansmakers voor de award.  

Woonproject met oog voor groen en harmonie

Het Burgemeesterpark is een inbreidingsproject in het hart van Lochristi gelegen langs de drukke N70 die Gent met Antwerpen verbindt. Vier woonblokken die los van elkaar staan, vormen, mede dankzij de gemeenschappelijke groenvoorziening, één architecturaal geheel. Eén van de uitgangspunten in het ontwerpproces bestond erin het hemelwater 100% ter plaatse te laten infiltreren.  Daarom werden er geen goten of waterontvangers geplaatst en werd het terrein zo geprofileerd dat het oppervlaktewater uiteindelijk in één plas terechtkomt. Twee bekkens lopen in elkaar over en na een paar dagen van hevige regenval kijken de bewoners uit op een grote maar ondiepe waterpartij. Het gehele park werd op een organische en architecturale manier ontworpen.  

Maatwerk stapstenen

Temidden van dit geheel liggen onze op maat geprefabriceerde stapstenen. Davy Van Laere vertaalde in zijn ontwerp de vormentaal van het park in de stapstenen zodat ze mooi integreren in de omgeving en naadloos passen in het glooiende landschap. Dankzij hun omvang van 150x95 cm kan er comfortabel over gewandeld worden. Naast het puur functionele, geven ze ook een speels karakter aan de wadi’s. Vermandele plaatste de stenen in de voorziene een slingerbeweging waardoor ze door hun wisselende hoogte meegaan met de hellingen in het groen. Zo dienen ze ook als indirecte en uitdagende spelaanleiding voor kinderen. Bovendien is dit dé perfecte plaats om de lokale fauna en flora te ontdekken en tot rust te komen. 

Benieuwd naar meer?

Ben jij ook benieuwd naar de prijsuitreiking van de Febe Elements Awards? We kijken samen met je uit naar de uitslag op 25 november. Voor meer info: zie https://febeawards.be/nl/home/ 

Graag meer foto's zien van dit project? Bekijk dan de foto’s op onze inspiratiebank.