Hol straatmeubilair siert dakterras van nieuw hoofdkantoor Agristo

Voor het recente state-of-the-art-hoofdkantoor van Agristo in Wielsbeke mocht Stradus meewerken aan de optimalisatie van het ontwerp voor het meubilair in zowel de inkomzone en inkomhal als op het prachtige dakterras. Zo werd het ontwerp praktisch en budgettair haalbaar en kwam men tot holle elementen die tot 47% minder beton bevatten en zo perfect aansluiten bij de duurzaamheidsvisie die aan de basis van het ontwerp lag. We interviewden Erwin Deloor, Group Facility Manager die ons vertelt over de rode draad in dit project,. Nigel Jooren van OYO Architects licht op zijn beurt toe hoe de samenwerking met Alheembouw en Stradus verliep en het ontwerp vorm kreeg.

State-of-the-art-kantoorgebouw doordrongen van comfort en groen

Met meer dan 1000 medewerkers die inmiddels tewerkgesteld zijn op 4 sites en een afzet van 800.000 ton afgewerkte producten maakt Agristo een jaaromzet van 600 miljoen euro.  De producent van voorgebakken, diepgevroren aardappelproducten wist zowel de omzet als het aantal medewerkers de afgelopen  7 jaar maar liefst te verdubbelen en had daarom dringend nood aan een nieuw hoofdkantoor. Het gebouw is state of the art op het vlak van architectuur, bouwkunde en duurzaamheid. Meer dan 200 medewerkers, die voordien werkten in tijdelijke bureelcontainers of op de site in Harelbeke, genieten nu van een werkomgeving waarin comfort en groen centraal staan. Het gebouw is zo de perfecte vertaling van de visie rond beleving en duurzaamheid die aan de basis van het ontwerp lag.

Een en al sfeer in de inkomhal en op het dakterras

Wanneer je binnenkomt bij Agristo, word je meteen ondergedompeld in een bijzonder aangename en groene sfeer. De strakke inkomhal bestaat uit een atrium - dat het bedrijf ook ter beschikking stelt van verenigingen uit de omgeving - en tal van groeneilanden uit betonnen maatwerk-zitelementen. Een ruim dakterras en enkele terraspockets in de buitengevels versterken dit groene karakter nog meer. Zowel de dakomranding als de groeneilanden volgen een organisch design en zijn gemaakt van geschakelde prefabbetonelementen.

  • “Bij Agristo zijn we bijzonder trots op ons nieuwe hoofdkantoor. Iedere verdieping ademt gezelligheid, eenvoud en dynamiek. Naast beleving was duurzaamheid primordiaal. Werken in een groene omgeving verhoogt de productiviteit. Daarom zijn zowel binnen als buiten verschillende groene zones ingericht. We zijn heel blij met onze nieuwe werkomgeving, die enorm veel warmte uitstraalt. Ik zie veel blije gezichten bij mijn collega’s!”
    Erwin Deloor
    Group Facility Manager bij Agristo

Optimalisatie van het design met Solid-zitelementen

Een project zoals dit kan alleen gerealiseerd worden door een sterk bouwteam. In dit geval bestond dat team uit Architectenbureau OYO Architects en algemeen aannemer Alheembouw. Maar ook STRADUS maakte deel uit van deze samenwerking. Samen met OYO Architects en Alheembouw optimaliseerden we de organische lijnen van het oorspronkelijke ontwerp, om het ook uitvoerbaar en betaalbaar te maken. Dat deden we met behulp van onze bestaande Solid-zitelementen.

  • “Samen met STRADUS hebben we de organische lijnen m.b.v. de Solid-zitelementen opnieuw uitgetekend, om zo het pragmatische terug in het ontwerp te krijgen en tot een betaalbaar en realiseerbaar project te komen. In totaal ging het om 250 lopende meter zitelementen. Deze verdere verfijning had direct een aanzienlijke impact op het prijskaartje. Daar zetten we dus maar al te graag op in.”
    Nigel Jooren
    Founding Partner en Creative Director bij OYO Architects

Minimale dakbelasting door holle, vezelversterkte betonelementen

Om het dak zo min mogelijk te belasten, maakten we onze Solid-zitelementen hol vanbinnen, speciaal voor dit project. Zo konden we het gewicht bijna halveren. Ook de maatwerk-zitelementen voor de groeneilanden in de inkomhal en op de terraspockets zijn hol, met het oog op waterbuffering. Omdat de elementen hol zijn, was het ook eenvoudiger om er (led)verlichting in te verwerken. Om de sterkte van de elementen te garanderen, werkten we met vezelversterkt beton. Dat is versterkt met flexibele constructieve vezels van 2 à 3 cm. Daardoor is er geen wapening nodig en kunnen er ook slankere modellen mee ontwikkeld worden.

47% minder grondstofgebruik dankzij ecologische oplossingen

Voor de productie van de holle zitelementen hadden we ongeveer 47% minder grondstoffen nodig dan voor die van volle elementen. Dat bezorgde ons een groot voordeel op het vlak van duurzaamheid, zonder dat we moesten inboeten aan uitstraling. Bij einde levensduur kan dit materiaal trouwens ook perfect een tweede leven krijgen. Dit ecologische alternatief paste dus perfect in de duurzaamheidsvisie die de rode draad vormt doorheen het ontwerp van het gebouw.

Zin in meer?

Heeft dit project je geïnspireerd? En wil je deze producten graag zelf eens gebruiken? Neem dan zeker contact op met onze commerciële dienst voor meer info over het maatwerk. De holle Solids maken intussen deel uit van ons standaardgamma. Je vindt ze in onze productzoeker. We vatten graag de voordelen van deze producten nog even samen:

  • Ongeveer 47% minder grondstofgebruik
  • Bijna de helft lichter in gewicht
  • Ideaal voor (dak)terrassen
  • Materiaal is 100% circulair en kan dus een tweede leven krijgen
  • Onderhoudsvrij en lange levensduur