Volg onze virtual tour op het Sint-Agathaplein in Wilsele

Ontdek hoe het Sint-Agathaplein het kloppende hart werd van Wilsele.

Plein als kloppend hart

Waar vroeger het zwembad van Sportoase Wilsele-Putkapel lag, vind je nu een volledig nieuw dorpsplein. Het hoofddoel van Stad Leuven was dan ook om Wilsele te voorzien van een kloppend hart. Daarom creëerde ontwerpbureau Omgeving een plein met bijzondere aandacht voor groen en ontharding, rustplekken voor de omwonenden en avontuurlijke recreatie voor kinderen. Ofwel: een plek die jong en oud verbindt.

“We zijn niet alleen tevreden met het resultaat, we merken ook dat het werkt. Tijdens de werken kregen we al een aanvraag voor een maandelijkse markt en los daarvan krijgt het plein krijgt ook veel bezoekers.”
Leen Beuckelaers
Stad Leuven

Nieuw & custommade: Hydro Lineo XL

Ontharding, gras en een link met het omliggende groen stonden centraal bij de keuze van verharding voor dit project. Ontwerpbureau Omgeving ging daarom op zoek naar waterdoorlatende groenbestrating met het oog op een natuurlijke waterinfiltratie en groenbeleving. Hun voorkeur voor grote formaten bracht hen bij onze bestaande steen van 60 x 30 x 16 cm. Samen stemden we dit formaat af op ons Hydro Lineo-concept, dat een gesloten model van 30 x 10 x 10 cm combineert met 2 halfopen modellen.

Zo zag Hydro Lineo XL, het grotere broertje van Hydro Lineo, het levenslicht. Dit nieuwe concept combineert een volledig gesloten steen van 60 x 30 x 16 cm met 2 modellen met eenzelfde absolute buitenmaat, maar een wisselende voegbreedte. Met deze halfopen modellen creëer je grasvoegen tot 7,5 cm breed. Omgeving realiseerde zo een speels patroon van graslijnen, met organische overgangen tussen gesloten en halfopen bestrating en het groen.

“Het formaat 60 x 30 x 16 cm is een ideaal formaat voor de volledig verharde zones die toegankelijk moeten blijven voor verkeer. Dankzij de combinatie van de gesloten steen met de 2 halfopen modellen slaagden we er perfect in om een floorscapingpatroon met brede graslijnen te creëren en de gesloten bestrating via de grasvoegen naadloos te laten aansluiten op het omliggende groen.”
Koen Moelants
Ontwerpbureau Omgeving

Een resultaat op maat

Het volledige plein werd verhard met Hydro Lineo XL, in een fijn uitgewassen Ultimo-uitvoering. Waar er mogelijk verkeer komt, is er gewerkt met het volledig gesloten model. Buiten deze zone zie je een speels lijnenspel van betonstroken en grasvoegen. Aan de zijkanten deinen de grasvoegen uit in groenzones. Er zijn ook op maat gemaakte zitelementen en traptreden voorzien. De zitelementen omranden het grasplein, terwijl de traptreden met antislipprofiel het dorpsplein verbinden met de Sportoase en de kerk. Zo ontstaat er één mooi geheel: een centraal plein in hartje Wilsele.

Zelf aan de slag met deze producten?

Zowel de zit- en keerelementen als de traptreden met antislipprofiel in lichtgrijs zelfverdichtend beton werden op maat voor dit project gemaakt. Hieronder vind je een overzicht van de standaard producten die werden gebruikt.

Graag meer info over Hydro Lineo XL?

Wil je meer weten over Hydro Lineo XL of de andere waterdoorlatende oplossingen in ons Street Care-gamma? Laat hier je gegevens achter en we bezorgen je onze brochure.