Een type waterdoorlatende bestrating dat toe laat te spelen met lijnen, vlakken en patronen? En dat dankzij de combinatie van open en gesloten modellen het mogelijk maakt in een vloeiende beweging over te gaan van een gesloten naar een open verharding? Het Hydro Lineo concept biedt hier en perfect antwoord op. Tal van realisaties vormen het bewijs.

De troeven van Hydro Lineo

Hydro Lineo is een concept van drie verschillende modellen met een uniforme buitenmaat, wat ze onderling uitwisselbaar maakt. Enkel de breedte van de verbrede voeg – waarmee men gras- of grindlijnen creëert - varieert. Dit laat toe vloeiend over te gaan van een gesloten naar een open bestrating. Gedaan dus met het tegenargument van gebrekkige begaanbaarheid om waterdoorlatende bestrating op te nemen in uw ontwerp. De combinatie van de open en gesloten modellen bovendien meer organische overgangen mogelijk van gesloten verharding naar groen.

Hydro Lineo laat daarnaast ook toe uw creativiteit de vrije loop te laten. Met de combinatie van de modellen creëert u heel eenvoudig lijnen, vlakken en patronen, gaande van neutraal tot zeer expressief. Niet voor niets sleepte Stradus Infra in 2015 met dit concept een Febe Elements Award in de wacht.  

Tal van toepassingen met een totaal andere uitstraling

Hiernaast tonen we enkele foto’s van verschillende realisaties waarbij de ontwerper telkens op een totaal andere manier met de Hydro Lineo stenen werkte. Dit met telkens een totaal andere uitstraling als resultaat.

Architect Wouter Robbe spreekt uit ervaring

Momenteel lopen de werken voor de omgevingsaanleg rond de kantoor- en bedrijfsgebouwen op bedrijventerrein Flanders Fields in  Waregem. Een eerste fase, waarvan u hiernaast foto’s ziet, is echter afgerond. Het project is een knappe zichtlocatie langs de E17 en ligt vlakbij de afrit Waregem. Aan de kant van de E17 situeren zich 4 kantoortorens, de loodsen bevinden zicht achteraan op het perceel. Het ontwerp voor de omgevingsaanleg is een kolfje naar de hand van De Witte Kamer. ‘De frisse architectuur verdiende een fijn gedetailleerde omgevingsaanleg’ stelt architect Wouter Robbe enthousiast. ‘Om de omgevingswerken een kwaliteitsvolle uitstraling te geven, gingen we op zoek naar betaalbare betonstraatstenen die goed aansloten bij de architectuur. Dat vonden we voor de voetpaden waar we werkten met een combinatie van stenen van 60x30 en 60x20 in een strokenverband. Voor de parkeerplaatsen zochten we esthetische alternatieven voor de standaard grasbetontegels, die even sterk en duurzaam waren maar visueel beter aansloten bij de architectuur.’ 

Voor de rijzone van de parkeerplaatsen is gekozen voor Draino betonstraatstenen, een steen met drainageopeningen. De parkeervakken werden ingekleed met de Hydro Lineo en vervolgens ingezaaid met gras. ‘De Hydro Lineo is een materiaal dat dankzij het concept met volle en open modellen zeer snel gelegd wordt. Er moet niet geslepen worden voor de belijning tussen de parkeervakken, dat levert een grote besparing op bij het plaatsen, en het resultaat is speelser dan met een klassieke belijning.’ aldus Wouter Robbe.

‘Het afwisselen van volle en open stenen levert een makkelijk begaanbare zone tussen de parkeervakken, ook met hakken, maar het geeft vooral een leuker beeld dan wanneer er gewerkt wordt met witte lijnen tussen de parkeervakken. Als ontwerper zijn we heel tevreden met het resultaat. Reeds enkele weken na de aanleg van de eerste parkeervakken staan de open lijnen al mooi groen. De pleinen met het strokenverband creëren een rustig beeld bij de indrukwekkende kantoortorens.’ zo sluit Wouter Robbe af.