Het bestuur van de Antwerpse gemeente Berlaar koos er recent als eerste Vlaamse gemeente voor om een van de zebrapaden in de stationsomgeving aan te leggen met Retroflex betonstraatstenen. Deze stenen uit het gamma van Stradus Infra weerkaatsen licht in de richting van de bron, wat retroflectie noemt. Ze verhogen zo de zichtbaarheid van weggebruikers. Het gaat om een eerste gesponsorde proefopstelling, maar de gemeente is reeds zo enthousiast dat ook de omliggende zebrapaden met betonstraatstenen weldra zullen worden heraangelegd met Retroflex klinkers.

Een duurzaam alternatief voor belijning

Stenen, tegels of boordstenen in de Retroflex uitvoering zijn voorzien van een deklaag met hoge reflectiewaarden. Ze vormen een duurzaam alternatief voor traditionele belijning. Witte betonproducten verkleuren na een bepaalde tijd en zullen slechts beperkt licht reflecteren. Belijning met wegenisverf dient dan weer jaarlijks herschilderd te worden. Schepen van Openbare Werken Jan Henderickx van de gemeente is enthousiast over Retroflex als alternatief: “De vorige traditionele witte betonklinkers waren na enkele jaren al compleet afgegaan, zodat het niet meer zo duidelijk was dat er een zebrapad lag. Dat was natuurlijk niet ideaal. Dit zou een duurzaam alternatief moeten vormen voor belijning. Daarom waren we meteen geïnteresseerd in deze nieuwe technologie.”

Meerprijs is verantwoord over de jaren heen

Gemeente Berlaar is positief in zijn eerste evaluatie en wil snel ook de overige zebrapaden aan het Stationsplein vervangen door deze stenen. “Ook bij de aanleg van nieuwe zebrapaden zal de gemeente de nieuwe techniek in het achterhoofd houden”, stelt schepen Henderickx.  De meerprijs is volgens Niels Serneels van de dienst Openbare Werken al bij al beperkt: “Zulke klinkers zijn ongeveer 15 euro per vierkante meter duurder dan gewone klinkers. De meerprijs is dus beperkt. Zeker als je weet dat geschilderde zebrapaden geregeld herschilderd moeten worden. Uiteindelijk vallen die laatste dus duurder uit.”

Innovatief product met veel potentieel

“Stradus Infra lanceerde de productlijn Retroflex vorig jaar en gelooft sterk in het potentieel van dit toch wel innovatief product. We zijn blij dat de gemeente Berlaar als eerste partij het product wilde testen en zien enthousiast de positieve uitrol naar andere gemeenten tegemoet.” aldus Sven Tilkin, Product Development Manager bij Stradus Infra.

Bekijk voor meer informatie over Retroflex zeker ons productfilmpje.