Op 30 maart werd tijdens het Congres Publieke Ruimte in Mechelen voor de tiende keer de Prijs Publieke Ruimte uitgereikt. Met de jaarlijkse onderscheiding moedigt het kenniscentrum Infopunt Publieke Ruimte van gemeentebesturen en andere opdrachtgevers aan om werk te maken van kwaliteitsvolle leefomgevingen. De prijs is dan ook een erkenning voor goed opdrachtgeverschap.

Gepersonaliseerde designtegel voor elke laureaat

Na 9 nominaties wist Stad Gent dit jaar de Prijs Publieke Ruimte 2017 in de wacht te slepen. Dit met de opvallende transformatie van de voormalige textielfabriek De Porre tot een veelzijdig park voor de omwonenden. Voor de eerste keer werd ook een Publieksprijs Publieke Ruimte uitgedeeld. Deze ging naar Stad Mechelen waar op een voormalig parkeerterrein in de binnenstad de Rik Wouterstuin tot stand kwam. De overige laureaten waren Antwerpen (Spoor Oost), Avelgem (Kunstkerk Bossuit) en Leuven (De Kapucijnenvoer).

Speciaal voor deze jubileumeditie ontwierp Stradus Infra samen met organisator Infopunt Publieke Ruimte voor elke laureaat een gepersonaliseerde grootformaat informatietegel. Zowel de winnaars als de laureaten gingen aan de haal met een informatietegel voorzien van informatie van het project en een QR-code waarmee bezoekers de achtergrondinformatie van het project kunnen opvragen. 

Wijkpark De Porre onthult informatietegel ‘Prijs Publieke Ruimte 2017’

Wijkpark De Porre bevindt zich sinds 2014 op de site van de vroegere textielfabriek De Porre in de wijk Moscou-Vogelhoek in Gentbrugge. Die sloot in 1980 de deuren, waarna de stad de terreinen opkocht en Stadsontwikkelingsbedrijf Sogent deze herontwikkelde tot een wijkpark met buurtcentrum. Voor het ontwerp van het wijkpark deed Sogent een beroep op Buro Voor Vrije Ruimte in samenwerking met Vandriessche Architecten.

De jury van de Prijs Publieke Ruimte was onder de indruk dat alle ingrepen weloverwogen en met respect voor de industrieel-archeologische identiteit van de plek zijn gebeurd. Zo zijn de gerestaureerde fabrieksmuren, de koeltoren en de unieke stoomturbine duidelijke referenties naar het verleden van deze plek  De interactie tussen de veelheid aan omringende functies (sportschool, woonzorgcentrum, toekomstige woningen) en een gemeenschappelijke ruimte maken volgens de jury van De Porre een topvoorbeeld van hedendaags stedelijk leven.

Schepen Sven Taeldeman nam de gewonnen informatietegel tijdens het congres in maart trots in ontvangst. Daarna werd deze verwerkt in één van de gerestaureerde fabrieksmuren en op maandag 29 mei vond een officiële inhuldiging plaats.

Interesse in gepersonalisserde designtegels?

Met de designtegels brengt Stradus Infra een nieuwe innovatieve technologie, waaraan ons team meer dan drie jaar werkte in samenwerking met internationale experts. Deze innovatie maakt het mogelijk haast elk ontwerp op een tegel te plaatsen. Naast een aantal fraaie standaard designs, kan u ook kiezen voor een eigen design. U bent dus volledig vrij in het ontwerp van uw tegel. Het logo van uw stad of bedrijf, een cartoontekening voor een schoolomgeving, een QR-code linkt naar de historische informatie over gebouwen, … U bedenkt het, samen werken we het verder uit.

Lees hier meer over de designtegels.