Op vrijdag 13 mei werd het Solar Fast Charging Station van Living Tomorrow in Vilvoorde geopend. Een opgetogen Minister van Energie Bart Tommelein gaf zijn visie op elektrisch rijden, waarna hij het station officieel opende. Onze Solar bank, waaraan onder andere elektrische fietsen kunnen worden opgeladen, kreeg ook een duidelijke plaats binnen  het concept.

Het Solar Fast Charging Station vormt onderdeel van het ‘Smart Cities’-concept van Living Tomorrow. Samen met Stradus Infra en andere partners wordt binnen de visiegroep ‘Smart Cities’ getracht een bredere kijk te krijgen op hoe onze steden, leef- en werkomgeving er morgen kunnen uitzien.

Het Solar Fast Charging Station geeft vorm aan het laadstation van de toekomst en omvat zowel het thuisladen als het DC fast chargen en het business laden met een AC snellader.  De solar carport voorziet de laadpaal van stroom om een elektrische wagen 25.000 km op jaarbasis te laten rijden. De rest van de groene stroom komt van het net. Samen met het uniform bediening- en afrekensysteem, de coffee corner en de mogelijkheid om te lunchen tijdens het wachten, zorgt het station voor een totaalbeleving die het elektrisch rijden in België een nieuwe dimensie zal geven.

De Solar bank van Stradus Infra vormt een mooie uitbreiding op het laadstation. De bank, voorzien van een geïntegreerd zonnepaneel die het opgevangen zonlicht omzet in groene energie, laat gebruikers toe hun elektrische fiets, mobiele telefoon of tablet aan de bank op te laden. Tijdens het event wist onze bank al meteen de interesse te wekken, niet alleen van Minister Tommelein maar ook van meerdere genodigden, zowel uit publieke als private kringen.

Bij de verharding van het laadstation werd bovendien gebruik gemaakt van duurzame oplossingen uit het Street Care gamma van Stradus Infra, met name Hydro Lineo en Virage, twee types waterdoorlatende bestrating. Beiden sleepten reeds een Febe Elements Award in de wacht, uitgereikt door de Federatie van de Belgische prefab betonindustrie. Naast hun waterdoorlatende karakter hebben beide innovaties immers oog voor het esthetische aspect én bieden ze opdrachtgever en ontwerper een grote ontwerpvrijheid wat betreft de combinatie tussen groen en verharding. Hydro Lineo combineert bovendien het waterdoorlatende aspect met het behoud van de begaanbaarheid van oppervlakken.