De verkeersveiligheid in publieke ruimtes verzekeren is een van de kerndoelstellingen van Stradus Infra. En daar horen zeker rotondes bij. Die zorgen voor een vlotte doorstroming van het verkeer aan drukke kruispunten. En met prefab rotondeplateaus zijn ze in een mum van tijd aangelegd.

Enorme tijdswinst

Zo’n plateau bestaat uit een boordsteen, een overrijdbaar deel en een rotondeblok. En dat allemaal samen in één prefab element. Typerend voor de rotondeplateaus is dat er een middeneiland ontstaat met een verhoogd overrijdbaar gedeelte (het rotondeplateau of de sleepstrook). Zo kan vrachtverkeer de rotonde passeren, maar is het niet mogelijk voor personenverkeer om de rotonde met hoge snelheid af te snijden. En dat komt uiteraard de verkeersveiligheid ten goede. 

Veiligheid voorop

De rotonde-elementen zijn verkrijgbaar met een boordsteen in wit beton of in uitgewassen witte kwarts voor extra zichtbaarheid. Op elk element zijn ook drie oogreflectoren aangebracht die de veiligheid nog moeten verhogen. Het overrijdbare middenvlak kan geleverd worden in ribbelstructuur of met een grof uitgewassen oppervlak. 

Opmerkelijk snel geplaatst

Ook voor aannemers biedt de prefab oplossing uit het Street Safe-gamma heel wat troeven. Dat beaamt ook de firma Cochuyt-Desmet. Zij kozen onlangs nog voor onze prefab oplossing bij de aanleg van een rotonde in Brugge. Het plaatsingsrendement lag voor hen opmerkelijk hoger dan bij een klassieke rotondeopstelling. Bovendien behoren schade door zettingsverschillen en wringend verkeer voorgoed tot het verleden. En onkruid? Ook dat krijgt dankzij een minimum aan voegen geen schijn van kans.