Het Rogierplein in Brussel - een belangrijke draaischijf in onze hoofdstad - ligt al enkele jaren open. Momenteel is men volop bezig met de heraanleg. Het plein zelf wordt losgetrokken van het doorgaand autoverkeer en tussen het plein en de ring komt een uitgebreide voetgangerszone. Hiermee beoogt ontwerpbureau Xaveer De Geyter Architects de sociale functie van het plein opnieuw te versterken.

 

Een brede voetgangerszone met betonplaten van twee bij twee meter

De voetgangerszone zal bestaan uit een trottoir met een breedte van 22 meter en een lengte van 350 meter. Voor de inrichting hiervan koos men grotendeels voor witte betonnen vloerplaten van twee bij twee meter met een dikte tot 16 centimeter. Deze platen hebben een uitgewassen toplaag waarin witte kiezelstenen van het kaliber 40-60 zijn verwerkt. Aannemer Viabuild NV kreeg de opdracht voor de aanleg van de voetgangerszone toegewezen en is momenteel volop bezig met de plaatsing van de door Stradus Infra geleverde op maat gemaakte vloerplaten.

 

Vier fasen, in totaal goed voor 1540 platen

“De eerste van vier fases, waarbij 1000 m² werden aangelegd, is afgerond. Eind vorige week zijn de werken aan de fundering voor de tweede en derde fase beëindigd. En deze week zijn we gestart met het verwerken van de volgende 2800 m² vloerplaten, die op een kleine maand tijd zullen geplaatst worden. Vlak na het bouwverlof volgen nog eens 1000 m² en de vierde fase - meteen ook de laatste - is gepland voor begin 2015.” weet Bert Van Oevelen, verantwoordelijk werfleider bij Viabuild. In totaal gaat het om 1540 vloerplaten.

 

Hoe plaatst men zulke platen?

“Stradus Infra levert de geprefabriceerde betonplaten op de werf, waarna ze met een telescoopkraan met een zware vacuümpomp worden opgetild. Deze manier van werken laat toe de platen over een grote afstand te verplaatsen zonder de kraan al te vaak te moeten verzetten. Een ploeg van vier man houdt zich bezig met het plaatsen van de platen. Twee arbeiders bereiden het legbed van kalksteen voor terwijl de andere twee de platen voorzichtig plaatsen. Belangrijk hierbij is dat de platen zijn voorzien van afstandshouders. Zonder deze zou het onmogelijk zijn om de voegen mooi  parallel te houden.”

 

Een goed rendement dankzij een goede samenwerking

 “We hebben een heel goed contact met de dispatching van Stradus Infra. Zij zorgen steeds voor een correcte levering op het afgesproken tijdstip zodat het aantal transporten en de stilstand op de werf werkelijk tot een minimum beperkt blijft. Afhankelijk van het legplan halen we zo een rendement van 200 m² per dag. Ook voor de borduren en de greppels hebben we een lopend contract met Stradus Infra voor deze werf.”