De Stad Tongeren telt een nieuwe trekpleister. De Romeinse tempelsite aan de Keverstraat werd recentelijk volledig opgewaardeerd. Met respect voor de grandeur van toen, maar met materialen van nu.  

Architect Philip Baelus van bureau ARAT bvba: “Op basis van archeologische opgravingen heeft men over de jaren heen een goed beeld kunnen vormen over hoe de tempelsite eruit zag. Toch hebben we voor de heropbouw heel bewust gekozen voor een ‘evocatie van’ en geen reconstructie. En daarmee ook voor hedendaagse materialen.” 

Rondom de tempel bevond er zich een ommuurd tempelplein van ongeveer 70x140 meter. De gaanderij rondom het plein, de wandelpaden en het tempelpodium zijn dan ook uitgevoerd met grootformaattegels van 120x60x8cm. “De schaal van het plein vraagt om tegels van een groot formaat. Ze zijn ook een knipoog naar de grote tegels of blokken waarmee de Romeinen hun verhardingen realiseerden. Ook kozen we voor een uitvoering in een neutrale lichte kleur, die mooi aansluit bij het wit van de natuursteen.” In totaal werd een oppervlakte van ongeveer 1600 m² verhard met de grootformaattegels. Onderstaande foto’s tonen het prachtige resultaat dat, nadat hoofdaannemer Algemene Ondernemingen Driesen en onderaannemer Decoster Lode de uitvoering afrondden, einde juni voor het grote publiek werd geopend.