Bio-Planet, onderdeel van Colruyt Group, is een supermarktketen die enkel bio- en ecoproducten verdeelt. Ook voor de bouw en inrichting van hun winkels kiest men bij Bio-Planet bewust voor milieuvriendelijke oplossingen en alternatieven.    

Zo werd bij de bouw van de keten zijn tiende winkel, die morgen - woensdag 11 november – opent, sterk gefocust op het duurzame karakter. De winkel in Nossegem is een slim ontworpen lage-energiewinkel die tien keer minder verbruikt dan een gewone winkel. Ook de buitenzone werd ingericht met oog op ecologie. “Bij Bio-Planet zijn we continue op zoek naar vernieuwende materialen die passen in onze duurzaamheidsvisie”, zegt David Coulembier, hoofdarchitect bij Bio-Planet.” 

“Bij de eerste nieuwbouw van Bio-Planet in Korbeek-Lo lag de nadruk op passiefbouw. Voor Nossegem, de tweede nieuwbouw, gingen we een stapje verder. Het is opnieuw een lage-energiewinkel, maar ook ging de aandacht naar de buiteninrichting.” aldus David Coulembier. Zo vind je hier niet alleen een insectenhotel terug, maar ook een laadpunt voor elektrische voertuigen en fietsen. Bovendien werden de parkeervakken (door aannemer Geussens Algemene Ondernemingen in onderaanneming voor Schoofs Bouw) aangelegd met betonstraatstenen die de lucht zuiveren. De deklaag van de stenen bevat parels die werden gecoat met actieve titaandioxide. De titaandioxide activeert een fotokatalytische reactie die schadelijke stikstofoxides afbreekt naar onschadelijke nitraten die op hun beurt bij een volgende regenbui gewoon wegspoelen. 

“Belangrijk voor ons is dat het verhaal klopt. Zo bleken zonnepanelen voor onze winkel in Nossegem niet geschikt, maar geloven we wel sterk in de luchtzuiverende stenen, wat de meerprijs ook kon verantwoorden.” Ook bij toekomstige bouwprojecten zal Colruyt Group voor de toepassing van luchtzuiverende stenen gaan.